Elysia, de start-up die wereldleider is geworden

Elysia, de start-up die wereldleider is geworden

Artikel verschenen in CCI Mag' Liège-Verviers van November 2016 (p.47)

Elysia, gevestigd in de Sart-Tilman, biedt oplossingen om de radioactiviteit en kwaliteitscontrole van radiofarmacieproducten te meten, aan nucleaire geneeskunde-afdelingen van ziekenhuizen overal ter wereld . Dankzij de overname van een concurrerend bedrijf werd deze start-up, een jaar na zijn oprichting, een wereldleider op dit gebied!

"Met de vergrijzing van de bevolking zullen er jaarlijks meer gevallen van kanker worden ontdekt", zegt François Moonen, mede-oprichter van Elysia. "Tijdens medische onderzoeken worden tracers in de patiënten geïnjecteerd en zichtbaar gemaakt in de scanners. Met onze oplossingen kunnen ziekenhuizen de kwaliteit van deze producten, uiteraard een cruciaal criterium, vóór hun injectie bij kankerpatiënten garanderen." Dankzij een pre-activiteitsbeurs van het Waalse Gewest kon Elysia op het juiste spoor gezet worden. Een van de twee initiatiefnemers van het project, Daniel Bartholemy, wilde profiteren van zijn ervaring in de productie van radiofarmaceutica om een ​​complete en innovatieve oplossing te ontwikkelen. François Moonen, van opleiding een scheikundig ingenieur, begon zijn carrière in verschillende bedrijven maar heeft altijd zijn eigen bedrijf willen creëren. Samen ontwikkelen ze hun idee van kwaliteitscontrole voor radioactieve producten.

Bestaande oplossingen verbeteren

Elysia is een leverancier van radiochromatografie en kwaliteitscontrolesystemen in de radiofarmaceutische, agrochemische en nucleaire / PET-sectoren (tomografie door positron emissie), gebaseerd in het Cyclotron Resaerch Center van de Universiteit van Luik, opgericht in 2014 en geïncubeerd door WBC. "Wij creëren, produceren en verkopen radioactiviteits-meetinstrumenten," legt François Moonen uit. "We werken nauw samen met producenten van radiofarmaceutica en cyclotrons, om nieuwe producten te ontwikkelen om bestaande oplossingen te verbeteren. We willen de meting van radiopharmaceutische geneesmiddelen, hun radioactiviteit en hun kwaliteitscontrole vergemakkelijken, versnellen en veiliger maken. We helpen onze klanten hun onderzoek en ontwikkeling te versnellen en hun kwaliteitscontrolemethoden voor bestaande en toekomstige moleculen te valideren. Radiofarmaca moeten voor iedereen en tegen een betaalbare prijs toegankelijk zijn".

Een voordelige overname

In oktober 2015, een jaar na de oprichting, verwierf de start-up in Luik raytest, de grootste concurrent in de nucleaire geneeskunde, die onder Duitse rechtsbescherming geplaatst was. Met deze overname wordt Elysia de wereldmarktleider voor kwaliteitscontrole van radiopharmaceutische producten. De kleine structuur liet het toe om sneller te reageren dan andere bedrijven die ook geïnteresseerd waren. Elysia genoot de financiële steun van de crowdfundingplatformen Sofinex, Meusinvest en MyMicroInvest. Het heeft nu 41 werknemers, 11 in Luik en 30 in Duitsland. Door deze overname is het kleine bedrijf over de hele wereld aanwezig dankzij een distributienetwerk, met name in Japan, Finland, de Verenigde Staten, Canada, China, Zuid-Korea, India en Frankrijk. "We zijn aanwezig in meer dan 50 landen", legt François Moonen uit. We hebben een buitengewone groei meegemaakt! Voor ons tweede fiscale jaar zijn we gestegen tot meer dan 4,5 miljoen euro omzet. Ons doel voor 2018 is om 7 miljoen euro omzet te behalen. "

(zie volledig artikel op p. 47 op onderstaande link).

Source : http://cdn.ccilvn.be/ccimag/novembre2016/est.pdf


Contact